Ekovate ir kvalitatīvs un elpojošs, siltumizolējošs celtniecības materiāls, kuru izmanto ēko sienu, griestu un grīdu siltināšanā.

Malkas apkure mājā -
apliecina saimnieku ekoloģisko dzīves filozofiju.

Esmu pārliecināts, ka vislabākais veids, kā mūsdienās saimnieki var apliecināt savu pārliecībuekoloģiskai mājas apsaimniekošanai ir ierīkot tajā malkas apkuri," uzsver "RB&B" ekobūvnieks Harijs Tučs.

 

Malkas apkure – ar pievienoto vērtību.

Malkas apkurei tiek patērēti vietējie resursi (kokmateriāls) un tās sagatavošanai tiek nodarbināts vietējais darba spēks. Līdz ar to malkas sagatavošanas procesā gūtā peļņa paliek mūsu valstī. Turpretim, izmantojot apkurei importētus energoresursus, mēs “barojam” kādas citas valsts ekonomiku,” uzsver ekobūvnieks Harijs Tučs.

Malkas apkure – energoefektīva Latvijas klimatiskajos apstākļos.

Latvijā valdošo tendenci mājokļos arvien biežāk ierīkot malkas apkuri - novērojusi arī “Tulikivi” eksperte Digna Nolberga. Viņa atklāj, ka cilvēki biežāk izvēlas ar malku apkurināmu akmens krāsni, jo ir pārliecinājušies, ka tas ir ļoti energoefektīvs risinājums, un mūsu klimatiskajos apstākļos atmaksājas ar uzviju.

Visbiežāk malkas krāsni kombinē ar kādu citu automatizētu apkures veidu piemēram, siltumsūkni.

Tas dod iespēju izveidot ļoti energoefektīvu apkuri. Modernās apkures ierīces, piemēram, siltumsūknis parasti darbojas automātiskā režīmā - uztur telpās tieši tādu apkures temperatūru, kādu saimnieki ir izvēlējušies, iestatījuši. Tāpēc, papildus apkurinot māju ar malkas apkuri, pamatapkures iekārta var strādāt ar krietni mazāku jaudu.

Malkas apkure - arī pilsētas privātmājā un dzīvoklī.

Pirms 8-10 gadiem sabiedrībā valdīja uzskats, ka malkas apkure pamatā ir piemērota lauku mājai, kuru apdzīvo liela ģimene, tiek bieži gatavotas maltītes u.c. Šobrīd īpaši akmens malkas krāsns funkcionalitāte ir krietni mainījusies.

Cilvēki to ierīko, kā ļoti piemērotu risinājumu ārpus pilsētas mājās, kur mēdz būt elektrības pārrāvumi.

Malkas apkure ir gandrīz vienīgais risinājums, ja ēka atrodas vietā, kur nav iespējams izmantot citus apkures veidus - gāzi, šķidro kurināmo u.c.

Akmens malkas krāsnis, kas vizuāli atgādina dekoratīvu kamīnu, tiek ierīkotas arī pilsētas privātmājās un dzīvokļos.

Somijā rūpnieciski ražotās vecākās ar malku apkurināmās akmens krāsnis ir 120 gadus senas. Un mēdz būt pat tā, ka māja, kurā bija ierīkota šāda malkas krāsns, ir savu mūžu nokalpojusi un nojaukta, un tās vietā, ap šo pašu joprojām teicami funkcionējošo krāsni, ir uzbūvēta jauna māja. Proti, krāsns ir pārdzīvojusi māju.

Lai radītu energoefektīvu malkas apkuri, ļoti svarīgs faktors - mājai jābūt kvalitatīvi nosiltinātai. Pretējā gadījumā, pat apkurinot ar pašu energoefektīvāko apkures krāsni, siltums izkūpēs gaisā un saimniekiem būs nesamērīgi apkures rēķini.