Ekovate ir kvalitatīvs un elpojošs, siltumizolējošs celtniecības materiāls, kuru izmanto ēko sienu, griestu un grīdu siltināšanā.

Pelējums - var sagraut mājas iemītnieku veselību.

"Latvijā cilvēki dzīvo mājās ar pelējumu un pat neaizdomājas, kāpēc tik bieži slimo ar dažādām elpošanas ceļu saslimšanām. Attīstītajās Eiropas valstīs šādas ēkas klasificē – kā mājas ar slimās ēkas sindromu, tām izteikti krīt tirgus vērtība, jo cilvēki nevēlas šādās mājās dzīvot," uzsver "RB&B" ekobūvnieks Harijs Tučs.

 

Pelējums – kāpēc tas veidojas mājās?

Diemžēl Latvijā iedzīvotāji paši ir atbildīgi par to, kādā vidē dzīvo, jo pat būvnormatīvos nav stingru regulu, kādam ir jābūt mikroklimatam un gaisa kvalitātei dzīvojamās telpās.

Tam, kāpēc Latvijā daudzās ēkās veidojas pelējums, ir dažādi iemesli. Pirmkārt, jāņem vērā, ka Latvijas klimatam ir īpatnība – ļoti augsts gaisa mitrums. Šo apstākli vajadzētu ņemt vērā gan saimniekiem, kas izvēlas vietu, kur būvēt māju, gan būvniekiem, kas veic ēkas būvniecību. Diemžēl, uzsākot ēkas būvniecību, visbiežāk vispār netiek domāts par to, kā mitrums ietekmēs tās ekspluatāciju – attiecīgi arī saimnieku veselību.

Ēkas ietekmē gan mitrums, kas konstrukcijās iekļūst no ārpuses, gan iekštelpu mitrums, ko rada paši iemītnieki - gatavojot ēst, lietojot ūdeni, arī pats cilvēks iztvaiko salīdzinoši daudz mitruma. Mitrums tvaika veidā kondensējas ēkas konstrukcijās. Ja ēkas būvniecībai ir izmantoti Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemēroti būvmateriāli, mitrums spēj no ēkas konstrukcijām iztvaikot. Tad ir krietni mazāks risks, ka varētu veidoties pelējums.

Tomēr ļoti bieži ir tā, ka mitrums neiztvaiko, bet uzkrājas ēkas konstrukcijās.

Pelējums – pakāpeniski "saēd" ēkas konstrukcijas.

Latvijā, būvējot ēkas, bieži izmanto dažādās Eiropas valstīs ražotus būvmateriālus, kas nav piemēroti mūsu klimatam, neiztur mitruma un gaisa temperatūras svārstības, un vairs nepilda savu funkciju. Tas ir viens no iesmesliem, kāpēc mājās veidojas pelējums.

Mitrumam uzkrājoties ēkas konstrukcijās, attīstās pelējuma sēnīte un pakāpeniski saēd konstrukcijas. Latvijā ir bijuši gadījumi, kad pelējuma sēnītes dēļ privātmāja desmit gadu laikā sapūst. Ja ēkas konstrukcijās ir iemājojusi pelējuma sēnīte, tās sporas izplatās iekštelpās, un var izraisīt iemītniekiem alerģiskas elpošanas ceļu saslimšanas.

"Tāpēc mans ieteikums māju saimniekiem ir - ja vairāku gadu garumā netiekat vaļā no pelējuma, meklējiet iespēju mainīt dzīvesvietu," uzsver ekobūvnieks Harijs Tučs.