Ekovate ir kvalitatīvs un elpojošs, siltumizolējošs celtniecības materiāls, kuru izmanto ēko sienu, griestu un grīdu siltināšanā.

Kokšķiedru plāksnes.

RB&B ekobūvnieki: "Ekoloģiskie būvmateriāli dabiskā veidā nodrošina mājā teicamu mikroklimatu."

 

"Ja privātmājas saimnieki vēlas, lai māja būtu ne tikai vizuāli skaista, bet tajā arī būtu labs mikroklimats, mājas būvniecībā ieteicams izmantot pēc iespējas vairāk dabīgo būvmateriālu," uzsver RB&B ekobūvnieks Harijs Tučs.

 

RB&B ekobūvnieki, apsekojot ēkas, kurās saimnieki sūdzas par dzīvošanai nepiemērotu mikroklimatu, bieži novērojuši, ka cilvēki nemaz nezina, kādus būvmateriālus vislabāk izmantot, lai nodrošinātu mājā labu mikroklimatu.

Harijs Tučs skaidro, piemēram, telpu mikroklimatu lieliski regulē koks, kokšķiedru plāksnes, kuras var iestrādāt grīdā, griestos, sienās. Kokšķiedru plāksnes nodrošina to, ka dzīvojamās telpas tik strauji neuzkarst un regulē mitrumu, radot ļoti labu mikroklimatu. Kokšķiedru plāksnes nodrošina arī ļoti augstu siltumizolāciju.

Tāpat izcils apdares materiāls ir māls, izmantojot to kombinācijā ar kokšķiedru plāksnēm, var uzbūvēt ļoti siltu māju, kas neuzkarst un gaisā nav lieka mitruma.

Vēl viena kļūda, kuru Latvijā bieži pieļauj un kas ietekmē telpu mikroklimatu – būvnieki neprot pareizi aprēķināt un izbūvēt jumta ventilāciju. RB&B ekobūvnieki stāsta: esot redzētas arī tādas ēkas, kur Latvijas būvnormatīvos noteikto minimālo 50 mm vietā jumta ventilācija ir izbūvēta tikai 25 mm.

Harijs Tučs uzsver - Latvijā cilvēki pagaidām ļoti maz aizdomājas par to, kā telpu mikroklimats ietekmē viņu veselību, un pēc tam no savas kabatas maksā ārstiem. Attīstītajās Eiropas valstīs, kur medicīna ir valsts apmaksāta, telpu mikroklimats tiek regulēts valstiskā līmenī – ar būvniecības likumu aizliedzot cilvēkiem dzīvot ēkās, kur ir veselībai kaitīgs mikroklimats.