Ekovate ir kvalitatīvs un elpojošs, siltumizolējošs celtniecības materiāls, kuru izmanto ēko sienu, griestu un grīdu siltināšanā.

Pelējuma sēnītes likvidēšana – iespējama, sekojot senču tradīcijām.

"Ko darīt, lai izvairītos no pārmērīga mitruma mājās, kas varētu veicināt pelējuma veidošanos? " skaidro – "RB&B"ekobūvnieks Harijs Tučs.

 

"Svarīgi ir izvēlēties atbilstošu vietu ēkas būvniecībai. "RB&B" ekobūvnieki, kas Latvijā atdzīvina senās ēku būvēšanas tradīcijas izpētījuši, ka mūsu senčiem bija ļoti liela pieredze un zināšanas, kā pareizi būvēt ēkas. Viņi lieliski prata izmantot dabu - sauli, vēju, kokus, lai, uzbūvējot māju, dzīvošana tajā būtu gan praktiska, gan komfortabla, neveidotos pelējums.

Mūsdienās privātmāju saimnieki šīs zināšanas var ļoti veiksmīgi izmantot savā labā. Piemēram, būvējot māju purvainā vietā, līdzās ezeram, upei, jūrai, saimniekam jārēķinās, ka mājā būs augstāks mitrums. Ja māja ir noēnota ar lieliem kokiem, arī tad tajā būs mitrāka vide un, visticamāk, veidosies pelējums.

Sausāks mikroklimats būs ēkā, kas ir uzbūvēta uzkalniņā, nevis ielejā. Lai mājā būtu sausāks, jāizraugās vieta, kur tajā ir iespīd saule. Ieteicams arī, lai māja atrodas nedaudz vējainā vietā, jo tad mitrums no ēkas konstrukcijām izvējosies. "Protams, tad mājai ir jābūt pareizi uzbūvētai. Pretējā gadījumā vējš tajā pūtīs aukstumu," senču būvniecības knifus skaidro ekobūvnieks Harijs Tučs.

Pelējuma sēnītes likvidēšana nebūs nepieciešama, nosiltinot māju bez plēvēm.

Lai novērstu lieku mitrumu ēkā, līdz ar to arī iespējamo pelējumu, ļoti svarīgi, ir izmantot atbilstošus būvmateriālus. Vislabāk ir izvēlēties materiālus, no kuriem mitrums visātrāk iztvaiko, un šai ziņā joprojām nepārspēts un izsenis izmantots ir koks. Harijs Tučs uzsver: "Privātmājai vispiemērotākais risinājums ir koka māja. Lai to uzbūvētu, tiek patērēts vismazāk energoresursu, kā arī koka mājā ir vislabākais mikroklimats. Protams, ar nosacījumu, ja koka māja tiek uzbūvēta, neizmantojot plēves. Vienīgais, kas ir jāņem vērā, jāizmanto risinājumi, lai pasargātu ēku no tieša nokrišņu ūdens un, protams, jānodrošina dabiska ventilācija. Tad koka māja lieliski kalpos vismaz 100 gadu, un tajā neveidosies nekāds pelējums. Tad pelējuma sēnītes likvidēšana nemaz nebūs nepieciešama!

Pierādījums tam ir senču ēkas Brīvdabas muzejā, vairāk kā 100 gadu laikā tām nekas nav noticis.

Ja esat nolēmis sev būvēt privātmāju, vēlams būtu aprunāties ar līdzās esošo māju saimniekiem un noskaidrot, kāds mikroklimats ir viņu mājā, vai nav pārmērīgs mitrums, vai neveidojas pelējums. Ja atsauksmes ir labas, noteikti ir vērts noskaidrot, kādi būvnieki ir cēluši māju, jo labi būvnieki Latvijā ir zelta vērtē.