Ekovate ir kvalitatīvs un elpojošs, siltumizolējošs celtniecības materiāls, kuru izmanto ēko sienu, griestu un grīdu siltināšanā.

Privātmāju projektēšana.

Ekobūvnieki: "Projektēšanas stadijā jāparedz risinājumi, lai māja nepārkarstu."

Ja vasarā privātmājā "cepāties" kā uz pannas, tad ļoti iespējams, ka ziemā šādā mājā salsiet un maksāsiet lielus rēķinus par apkuri. Lai cik skarbi nebūtu - dzīvojot šādā mājā, tās mikroklimats iemītniekiem pakāpeniski grauj imunitāti. Turklāt zināmā mērā pie vainas ir arī nepilnīga privātmāju projektēšana, skaidro "RB&B" ekobūvnieks Harijs Tučs.

Ieejiet kādā lauku mājā vai kādā no senajām senču mājām Brīvdabas muzejā, un jutīsiet, ka arī vasaras karstumā tajās ir vēss un patīkams mikroklimats, turklāt tas ir dabiski - bez kondicioniera vai gaisa dzesēšanas iekārtām. Turpretim ļoti daudzās modernajās privātmājās vasarā ir karsts kā pirtī. Ja vasarā mājas augšējos stāvos temperatūra pārsniedz 25-28 grādus, liecina, ka ēka ir izbūvēta nepareizi.

No malas skatoties, daudzi cilvēki domā – kā gan gribētos dzīvot šādā pilī, taču pašiem mājiniekiem šādā mājā uzturēties ir neciešami un pat kaitīgi veselībai.

Ierīkojot privātmājā dārgu gaisa dzesēšanas/ kondicionēšanas iekārtu, vēsums tiks nodrošināts, taču ņemiet vērā, ka dzīvot mājā, kur nepārtraukti tiek pūsts aukstais gaiss, ir tieši tāpat kā karstā vasaras dienā braukt automašīnā ar kondicionieri. Krasas temperatūras maiņas dod pamatīgu belzienu mājas iemītnieku imunitātei, tā tiek novājināta.

Privātmāju projektēšana – mājas saimnieki netiek līdz galam informēti.

RB&B ekobūvnieks Harijs Tučs, apsekojot modernās privātmājas, novērojis to, ka, būvējot sev "pilis", saimnieki bieži vēlas, lai mājā būtu pēc iespējas vairāk stikla - liek milzīgus stikla sienas, logus u.c. Tas nav racionāli! Caur vienu kvadrātmetru stikla vasarā mājā ieplūst apmēram viens kilovats siltuma. Tāpēc liels stikla logs vai siena, īpaši mājas augšējā stāvā vasarā darbojas kā kilovatu sildītājs, savukārt ziemā caur to aizplūst ļoti daudz siltuma.

Protams, var saprast mājas saimniekus, kas vēlas, lai mājā būtu daudz gaismas. Taču šādam nolūkam var izbūvēt verandu vai ziemas dārzu. Tajā varēs baudīt plašumu un gaismu, savukārtu mājas dzīvojamo daļu vajadzētu būvēt, lai tajā ir patīkami uzturēties vasarā un samērīgi maksāt par apkuri ziemā.

Šādas problēmas lielā mērā rada kļūdas, kas tiek pieļautas privātmāju projektēšanā. Reālajā dzīvē visbiežāk notiek tā - mājas saimnieks izstāsta projektētājam savu vīziju, kādu māju vēlas, un projektētājs, kam ir uzticēta privātmājas projektēšana, šādu māju arī uzprojektē. Taču daudz praktiskāks rezultāts būtu, ja privātmājas projektēšanā nevis vienkārši tiktu izpildītas ēkas pasūtītāja fantāzijas, bet izskaidrots, kāda būs dzīvošana šādā mājā – ziemā un vasarā. Kā arī būtu svarīgi privātmājas projektēšanā piedāvāt risinājumus, kas novērstu mājas uzkaršanu. Būtu arī godīgi, ja projektētājs privātmājas projektēšanas stadijā saimniekiem izstāstītu, kādas būs mājas apkures un ekspluatācijas izmaksas un piedāvātu piemērotākos risinājumus.

Jāņem vērā, ka privātmājai pārkarstot, arī ir ļoti liela slodze ēkas būvmateriāliem, tie tiek bojāti. Kā arī mūsdienās ēkām bieži tiek izmantoti moderni būvmateriāli, kas var saturēt ķīmiskas vielas, krasu temperatūras svārstību ietekmē tās var izdalīties dzīvojamās telpās. Grūti paredzēt, kā tas var ietekmēt iemītnieku veselību.